Какво трябва да знаем, когато избираме смесители за баня

Какво трябва да знаем, когато избираме смесители за баня

 От 30 май 2018

По своята същност всички смесители за баня са сложен механизъм, смесващ топлата и студена вода под определено налягане. Смесителите имат различни функции, технологично издържани са и са съществен елемент от цялостното обзавеждане за баня.
Водещо при изборът на смесители за баня е те да се съобразени с нуждите и изискванията към самото помещение. На пазара се предлага голямо разнообразие от смесителни батерии, различаващи се по функционалност, дизайн и форма. Съвременните тенденции налагат замяната на двуръкохватковите смесители с едноръкохваткови. Те се по-лесни за експлоатация, предлагат лекота при работа с ръкохватката и са естетически по-издържани. Най-разпространени са стоящите смесители за баня, като тук изборът отново е голям. Водещите производители в бранша предлагат няколко размера на смесителната батерия, като по този начин предоставят на клиента избора той сам да прецени дали да се спре на висок или по-нисък модел смесител.
Иновация при съвременните смесители за баня е опцията за нагласяне или ограничаване на температурата. Много модели предлагат функция за „заключване“ на температурата на 38°C или 40°C градуса, като по този начин се избягва риска от изгаряне. Същевременно се осигурява воден поток с постоянна температура.
Голяма част от модерните смесители за баня са с т.н. Cold Body технология. Благодарение на нея тялото на смесителната батерия не се нагрява, дори когато тече гореща вода. По този начин няма опасност от опарване или изгаряне при случайно докосване на тялото на смесителя. Това е и основната идея залегнала в друга иновация – Cold Start. Тя е характерна при смесителите за мивка и осигурява студен воден поток при средно положение на ръкохватката.
Когато избираме смесители за баня, е добре те да бъдат с керамичен затварящ механизъм. Това е своеобразна гаранция за дълъг и надежден срок на експлоатация, без опасност от поява на течове. Модерните смесители за баня се произвеждат от висококачествени материали като неръждаема стомана, месинг и метални сплави. Повечето модели имат специални покрития, които не позволяват отлагането на котлен камък и запазват за дълго хромирания бляскав външен вид на смесителя.
За да бъде един смесител функционален, е важно той да бъде съобразен с изискванията на конкретното помещение и да се впише в концепцията заложена в интериорното обзавеждане за баня.

 


Още новини

Цветови решения при плочките за баня

Важно условие за красива и приветлива баня оказват цветовете, които ще подберете. Предварително решете стила на Вашата баня, както и ефектът, който желаете да постигнете. Плочките са основата на всяка баня. Те придават ...

Важно условие за комфорт в банята - осветлението!

Случвало ли Ви се е да усетите, че въпреки прекрасно обзаведената баня, по последни модни тенденции, нещо Ви липсва?! Реално погледнато сте съобразили всичко – качествена санитария, класическа мивка с акцент върху ...